Ternaris

Tots els ritmes ternaris aquí exposats van amb aquesta clau:

Ritmos 6 / 8

Bembe

1. Definició

El Bembe és un estil sagrat de música de Cuba provinent dels Yoruba d’Àfrica. És utilitzat en els rites de Santeria on s’invoquen diferents Orishas, que són els déus africans. És un ritme ternari que s’escriu en un compàs de 6 per 8 o 12 per 8. Aquest és el patró rítmic, també anomenat campana de bembe, amb què s’acompanya aquest tipus de música:

2. Pulsació: 4 o 6?

La campana del bembe pot ser acompanyada a una pulsació de a 4 o a 6. Prova-ho i sentiràs com un mateix ritme pot semblar diferent si es marquen pulsacions distintes.  

EXERCICI

Ves al youtube How you can divide 6/8 rhythms.mov i practica la campana de bembe acompanyant-la a una pulsació de 2, 3, 4 i 6. Sentiràs com la sensació rítmica canvia tot i ser el mateix patró rítmic.

3. Accent

L’altre repte del bembe és l’accent. Fixa’t que hi ha corxeres que apareixen soles i d’atres en grups de dos (tengués en compte que la repetició fa que la darrera corxera s’executi amb la primera). Marca els accents a la segona corxera en tots els grups de dues notes que hi apareixin. 

4. La clau del bembe

Com a tota la música cubana, el bembe també té una clau. Prova de picar amb una mà la campana i amb l’altra la clau al caixó.

 5. Les pailes

Les pailes (també conegudes amb el nom de timbals o rumberes) són un instrument característic de la música cubana que es toca amb dues baquetes similars a les de la bateria però totalment còniques.

Bembe a les pailes

Caixó

Bateria

Congues

Abakua

Arara

La música Arara de Cuba és una música sagrada originària de la regió d’Àfrica que avui anomenam Benin/Togo.

Arara 1: the bell pattern from arara

Arara 2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s