Maracatú

El maracatú és un ritme afrobrasiler d’origen bantú provinent de les ciutats de Recife i Olinda a l’estat de Pernambuco, al nord del país. Solia ser utilitzat per acompanyar desfilades semireliogioses on els participants cantaven i dansaven alhora. Els instruments usats són l’agogó, la campana, el shékere, l’alfaia i la caixeta:

Actualment el maracatú és interpretat durant el Carnaval de Recife per les anomenades nacions, tals com Leao Coroado o Estrela Brilhante.

En aquest tutorial quatre components de la nació de Pernambuc ens ensenyen també les distintes parts del seu maracatú.

Renato Abaña en aquests vídeos ens ensenya la manera de tocar maracatú amb cadascun dels instruments tradicionals d’aquest estil: agogó, base i virada d’alfaia, base i virada de caixa. Virada es podria traduir com break.

Maracatú de Recife

Aprendrem una base d’un maracatú de Recife

La base la duen l’agogó, el shekere, la campana i la caixeta

Les alfaias (nosaltres farem servir els surdos), fan tres frases distintes (les D signifiquen mà dreta i les E mà esquerra; quan no hi ha cap mà és que hi ha un toc entre les baquetes):

Maracatú que aprendrem a classe

TIMBAU

Tot i que el timbau no és un instrument que s’hagi utilitzat tradicionalment al maracatú, en aquest tutorial s’explica com adaptar-hi el ritme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s