Instruments brasilers

Aquí trobaràs tutorials per aprendre a millorar la tècnica instrumental de cadascun dels instruments de percussió propis de la música brasilera.

A la bateria de samba, la formació que interpreta la música que coneixem com a batucada, hi ha instruments de percussió membranòfons (els que produeixen el so amb mitjançant la vibració d’una membrana tensa com el surdo) i idiòfons (els que produeixen el so amb la vibració del seu propi cos com el chocalho).

CURA DEL MATERIAL DE BATUCADA

En aquesta fitxa aprendràs com ser curós i estimar els instruments de percussió.

És molt important dur el següent material de casa: baquetes i corretges.

Les corretges que tenim a l’aula no són d’un sol ús. S’han de cuidar i usar adequadament.

No s’han de deixar ni baquetes, ni graneretes, ni maces a lloure perquè es perden i es desparellen.

És molt recomanable deixar els tamborins, les campanes, les maces i els chocalhos dins les capses de plàstic. Molt millor si es deixen les capses tapades ja que s’evita que les tapadores quedin circulant en òrbita dins l’aula i s’acabin espenyant.

S’han de deixar els surdos dins les fundes ja que després les fundes queden buides i ocupen espai.

És preferible deixar els surdos cap per avall, amb els perns adalt a fi que no es dobleguin les varilles. Si aquestes es torcen després no es poden afinar les membranes.

Quan usam un peu després l’hem de tornar a plegar i deixar al seu lloc. Els peus de surdo són dins l’armariet metàl·lic que també es pot tancar. És un armari amb portes que no necessita estar obert més que per agafar o deixar els peus.

Està científicament comprovat que deixar les caixetes ordenades i amb els mecanismes per ajustar les bordoneres a la vista ajuda a llevar-los quan vibren accidentalment en usar l’equip d’amplificació.

Les claus de caixa i de repe són dins una capsa verda a l’armari del professorat.

Aprendre el reglatge dels instruments de percussió és gairebé tan important com saber-los tocar perquè el so de les membranes és molt variable.

MATERIAL COL·LECTIU I TRANSFERIBLE

La flauta és un instrument d’ús individual i normalment intransferible, és a dir, sempre l’usa la mateixa persona. Si una persona menja patatilla mentre interpreta una peça amb la seva flauta el bisell conservarà les miquetes per a una pròxima ocasió. 

Els instruments de batucada són d’ús col·lectiu i normalment transferible, és a dir, sempre els usen diferents persones. Si una persona deixa doblegat un trabador d’una corretja qui l’hagi d’usar posteriorment no ho trobarà en bon estat.

El material de batucada és com el medi ambient, maldament no ho volguem és de tots i totes i per això n’hem de tenir cura.

Els instruments de percussió els feim sonar percudint i això implica a parts iguals un desgast continuat i la responsabilitat de saber percudir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s