Tamborim

El tamborí és un instrument brasiler d’origen africà i portuguès que està afinat molt agut. S’escriu aixÍ:

Els tamborins solen acompanyar les cançons de samba enredo amb un patró rítmic anomenat carreteiro que es realitza amb la tècnica del virado (girada). La tècnica del virado consisteix a girar el canell i utilitzar tant el moviment ascendent com el descendent per colpejar la membrana del tamborí. D’aquesta manera, un instrument que es toca amb una sola mà executar grups de 4 semicorxeres a un tempo elevat. Depenent del moment en què es gira la mà hi ha carreteiro 3×1, en què es gira (se vira) després del segon cop (segona batida), i 2×1, en què es gira després del primer cop (virar na primeira batida). El primer carreteiro es més senzill per començar i el segon estalvia moviment. Talhita Santos ho explica molt bé en aquest tutorial:

En aquest tutorial es va allargant el moviment de virada i és una manera molt útil de començar:

I aquí s’explica el carreteiro d’una altra manera:

Per mor del seu so agut i penetrant els tamborins acompanyen els principis o finals de frase amb breaks que es poden sentir perfectament i que arredoneixen rítmicament el caràcter de la peça. Michael de Miranda ens ensenya uns quants d’aquests breaks:

El disseny de tamborí (desenho de tamborim) és el conjunt de patrons rítmics i breaks que realitza cada secció de tamborins de cada escola. Aquí tens uns quants exemples:

Michael de Miranda també explica una peça per a tres tamborins utilitzant el so agut, pitjant amb un dit darrera la membrana, i greu, deixant-lo sonar lliurement.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s